UMAMI moments (58)
Ediția de astăzi este despre sold-out & no-show, cadouri gourmet, masa de Crăciun, cea mai bună friptură, trenduri, bere vs vin, espresso italian și recomandări de vacanță.
Amuse bouche
În bula mea de internet, a fost o mică tragedie online că Piața9 are toate produsele sold-out. Mă întreb însă ce ne împinge să lăsăm cumpărăturile pe ultima sută de metri, după care ne supărăm tot noi, să facem rezervare la restaurant și să anulăm cu o oră înainte (sunt complet de acord cu plata unui avans și taxarea pe no-show), practic să încurcăm niște oameni care fac niște lucruri. Pentru ultimele ultimele ultimele cumpărături înainte de Crăciun, las aici câteva lucruri:
lista de cozonăcire de la Adelina (probabil deja închisă, că și oamenii care cozonăcesc nu pot face asta 24/24)
Appetizers
Anul acesta, e o efervescență de locuri cu decor de Crăciun în București. Dacă nu stați pe TikTok să vedeți cine/cum a ornat de sărbători, avem un articol documentat de colegii de la G4food.ro.
Eu trag speranță că până în Crăciun povestesc în scris despre periplul pe la cele 9 piețe de Crăciun vizitate (3 la Viena, 1 la Salzburg, 1 într-un orășel superb lângă un lac, 4 la Munchen) + cea din Brașov - care-i chiar frumoasă și cu cel mai înalt brad din România și lăudată deja internațional pe bune.
Main Course
Sincer, nu prea știu de unde să apuc poveștile despre masa de Crăciun, dar cred că e just să începem cu sarmalele. Pe larg, povestite de Cosmin Dragomir care colecționează tot ce se poate și speră(m) să deschidă muzeul cât mai curând, pe poveste, de la Păstorel Teodoreanu, omul cu povești gastronomice, care avea o rețetă din carne de bou și porc. Și experiența mea cu primele sarmale produse de subsemnata. După posibilități.
„Sarmaua, de pildă, e o mâncare turcească. Dar așa cum o face turcul, s-o mănânce el. Nu văd de ce ne-am simți noi obligați tocătura de berbec cu orez și stafide (asta e sarmaua la origine), foi de vița, spanac sau ștevie”, spunea Păstorel Teodoreanu.
Apropo, în recenta vizită austriaco-nemțească am descoperit la mic dejun sarmale turcești într-un hotel de cinci stele care n-are rădăcini balcanice, ci asiatice. Adevărata șmecherie.
Continuăm inspirația pentru masa de Crăciun cu un alt tur prin bucătăriile Uniunii Europene, că avem ghid de bunătățuri regionale direct de la Comisia Europeană. Se numește senzațional și poți descoperi diverse povești gastronomice acolo.
Nu m-aș lăuda pe internet neapărat că îmi plac cârnații (deși doamne, ce mi-a fost dat să mănânc zilele astea de vacanță crăciunistică prin spațiul german), dar colegul Dragoș a găsit și dumnealui niște cârnați de povestit despre ei. Dacă mai știți locuri cu cârnați buni - știți unde mă găsiți, pe adresa redacției.
Cât despre friptură, Time Out a scris despre TOP10 cele mai bune steak-houses din lume.
Aproape era să uit de grupul dedicat salatei Bouef, dublat de competiția lui Ciprian Muntele de ornat salata Bouef. Oameni suntem, maioneza ne place.
Second Course
Dacă vă întrebați și voi ce-i cu abundența asta de concepte de mâncătorii dubioșelo-hip-asiatice prin capitală, poate-s de vină trendurile de food pentru GenZ. Brânza de vaci revine ca opțiune proteică versatilă, iar murăturile Chamoy, cu arome dulce-picante, cuceresc generația TikTok. Conceptul "Newstalgic dining" reinterpretează preparatele clasice, combinând nostalgia cu modernitatea (apropo de Petra, restaurantul deschis la Obor doar pe weekend). Miso, pasta japoneză fermentată, este inclusă în diverse rețete, de la supe la deserturi, iar răsfățul redefinit aduce preparate bogate și inovatoare, cum ar fi poutine cu pui în sos de unt sau clătite japoneze cu gem de matcha.
La cel mai premiat bar de hotel din Munchen (da, e o categorie distinctă de premii în lumea civilizată), am primit ca snacks din partea casei alune sărate și castraveți murați. Probabil și ei au citit același studiu.
Drinks & more
Românii au schimbat obiceiurile de consum în 2023, orientându-se mai mult spre vinuri și băuturi alcoolice distilate, în timp ce berea a pierdut teren. Conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de Agerpres, consumul mediu pe locuitor a crescut la băuturile nealcoolice, vinuri și băuturile spirtoase, dar a scăzut semnificativ în cazul berii.
Cu dor de Italia (deși n-ar trebui, că abia m-am întors de la Veneția), internetul dezbate o problemă esențială: prețul de 1 euro pentru espresso la cafenea (apropo, au 132000 de cafe bars în Italia) care nu se va mai putea menține pentru mult timp. În Italia, prețul tradițional al unui espresso a fost menținut la 1 euro până în 2020, datorită reglementărilor guvernamentale și practicilor locale, cu legislație încă din 1915. Espresso-urile sunt servite ca porții simple, folosind aproximativ 7 grame de cafea, adesea un amestec de boabe robusta și arabica, pentru a menține costurile scăzute. Consumul rapid, în picioare, fără a ocupa mese, contribuie la reducerea cheltuielilor pentru cafenele. Recent, prețurile au crescut la 1,10 sau 1,30 euro în orașe precum Milano, provocând nemulțumiri în rândul italienilor, care consideră espresso-ul o necesitate zilnică. Unii italieni au sunat la poliție să reclame scumpirea. This is how you brew it.
Desert
Lonely Planet scrie despre cele mai bune 7 deserturi de Crăciun din lume - nu, cozonacul nu-i în listă, mai avem de lucrat la diplomație. Nici panettone nu e, deci nici italienii n-au contribuit suficient.
Artă & cultură
Juriul internațional a decis: Harghita va fi regiune gastronomică în 2027. Bravo, chiar au avut o super aplicație, am dosarul-carte de candidatură și s-au gândit la foarte multe aspecte. Acum, să le și comunice (wink wink).
Pentru că vine perioada sărbătorilor, las mai jos o listă cu filme și seriale delicioase, alese aleatoriu și desigur, cu foarte multe lipsuri. Dacă aveți recomandări, vă rog să le lăsați în comentarii, să ne organizăm frumos aici:
Și tot de sărbători, Adriana Sohodoleanu e în FM la Radio România Cultural cu Gust de vacanță - începând chiar de luni, 23 decembrie, un spectacol cultural și culinar care îmbină istoriile personale, cultura gastronomică și plăcerea de a redescoperi tradițiile.
Recomandări de cărți n-am căci nu m-am hărnicit suficient, iar noile apariții editoriale cu iz local sunt cu rețete sau cu chefs invitați să propună rețete, un format extrem de depășit pentru niscavai capital de imagine. Știm marketing și noi, cum facem însă cu informații mai de calitate?!
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.
Like water for chocolate 😍😍