UMAMI moments (57)
Ediția de astăzi este despre piețe de Crăciun, restaurante cu stele Michelin, cadouri gourmet, șorici, parfumuri neo-gourmands,turtă dulce și călătorii.
Amuse bouche
Cu situația politică care ne ține pe toți pe jar, și nu în sensul cel mai bun, e destul de greu să ne gândim la Crăciun. Deși sunt mega fan, parcă nu reușesc să mă bucur de nimic crăciunesc, oricât aș vrea. Anul acesta, noi am decis să vizităm o serie de piețe de Crăciun, o tradiție începută de aniversarea-mi acum doi ani în Elveția (mulțumesc Oana), anul trecut la Berlin (mulțumesc Maria, Simina, Alex & Flavius), și care primește un upgrade major: un tur al piețelor de Crăciun austriaco-nemțești pe ruta Viena - Munchen, căci plecăm în turneu prin Europa. În afară de șnițel - documentat minunar de Cosmin Dragomir, accept(ăm) locuri de mâncat care v-au impresionat în Austria - Viena și nu numai.
Pentru pasionații de scrieri (mai) academice, voiam să documentez povestea piețelor de Crăciun, însă am descoperit că există deja o cercetare făcută de un grup din Cluj. Mi-a plăcut, o share-uiesc, poate o găsiți și voi utilă.
Appetizers
Sunt tot felul de pachete delicioase pentru gurmanzi care să devină cadou de sărbători. Las mai jos o listă 100% subiectivă cu produsele care îmi plac mie, la care adaug următoarele:
sardine gourmet la Beans&Dots despre care am povestit cu Anca Ungureanu în ultimul newsletter al cafenelei, aici.
produsele de la Piața9 din Oradea care au un package foarte fain
coșurile de Crăciun de la Zexe Zahana
coșul cu brânzeturi de la Torockoi - De Colțești
Pentru plăcerea mea personală, las aici câteva informații despre aperitivul meu preferat din această perioadă - șoricul, poate mai sunt și alți pofticioși:
o analiză a prețului șoricului de la colegii G4food.ro
un text vechi dar bun despre cum i-a plăcut lui Anthony Bourdain șoriciul românesc și alte aspecte locale
Main Course
Pentru cine spectaculoase și experiențe gastronomice ieșite din comun, Chef’s Pencil a făcut lista cu cele mai scumpe restaurante cu stele Michelin din lume.
Second Course
Publicația Business of Fashion face o analiză olfactivă a industriei parfumurilor care se inspiră din … gastronomie, despre care găsiți informații sub denumirea de neo-gourmands parfums. Arome de popcorn, sare de mare, zahăr cubic și alte chestiuni bunuțe devin parfumuri de lux, după cum traduc și colegii de la G4Media.
Self promo
Anul acesta, sunt jurat în competiția Repetiție de Crăciun a celor de la Amintiri Gustoase / Cronicari Digitali.
Tema: DIVERSITATE ÎN GUSTURI ȘI BUCATE. Repetiție de Crăciun.
Perioada în care poți participa: 26 noiembrie - 8 decembrie
Bonus: sunt peste 90 de premii și o experiență de gătit la Conacul Ceptura
Creatori de conținut, bucătari, pasionați sau amatori în ale bucătăriei, vă așteptăm să participați la cel mai amplu concurs de rețete axat pe diversitatea culinară a sărbătorilor de iarnă - bucătăria tradițională și reinterpretată de Crăciun, alături de cea internațională. Toate detaliile, aici.
Bahice
La invitația Ursus, am scris despre 4 berării cu poveste și istorie din România din București, Buzău, Timișoara și Cluj. Pe măsură ce orașele se extindeau și deveneau centre comerciale și culturale, berăriile au început să fie percepute nu doar ca locuri unde se producea și se consuma bere, ci și ca spații de întâlnire, schimb de idei și relaxare. În marile orașe, aceste localuri au devenit repede populare printre oameni din diverse clase sociale, oferindu-le un cadru informal în care să discute politică, afaceri sau artă.
De altfel Caragiale, marele dramaturg român, a fost unul dintre cei care a popularizat berăriile cu astfel de discuții, fiind unul dintre cârciumari, unde prieteni scriitori și jurnaliști erau printre clienții fideli - apropo, la editura Vremea există o carte dedicată locurilor prin care Caragiale a petrecut. Cheers to that.
Desert
Am furat startul la cozonac și am executat deja pe primul, de la Casa del Pan. Se poate pre-comanda până pe 18 decembrie, clasic e fantastic. Am mai povestit și în edițiile trecute de newsletter că există o carte despre cozonacul românesc, o carte-istorie a cozonacului, „Delicioasa poveste a cozonacului românesc”, scrisă de Tatiana Niculescu, o radiografiere istorică a felului în care a apărut cozonacul în viețile noastre aici, în spațiul balcanic:
„Înainte de a fi încercat eu însămi meșteșugul cozonacilor, am descoperit că există, într-adevăr, și încă dovedită experimental, o legătură profundă între case, amintiri și mirosuri, între centrul emoțiilor din creierul omului și simțul mirosului, care, dintre toate simțurile, s-ar părea că e singurul care pătrunde până în centrul cerebral al aducerilor aminte, în memoria afectivă a ființei. Nu e de mirare că mirosul e implicat profund și în alegerea partenerilor de viață, ca și când l-ai adulmeca pe omul potrivit intimității tale, pe omul lui acasă.”
Am mai scris despre cozonacul literar, aici.
La limita dintre dulce și artă, până pe 29 decembrie, la Londra este deschis Museum of Architecture Gingerbread City.
Și dacă tot vorbim de deplasări și turtă dulce, și vecinii unguri au la Budapesta o expoziție dedicată la Muzeul Kiscelli, detalii aici.
Artă & cultură
Până pe 10 ianuarie 2025, Institutul Liszt București oferă expoziția dedicată lui Kövi Pál - „Kövi Pál: Un domn maghiar din New York” -cel care avea un simț extraordinar de a descoperi rețete autentice, gusturi adevărate, mâncăruri tradiționale. Datorită acestui „simț” s-a născut cartea Erdélyi lakoma (Ospăț transilvan).
Cartea oferă o experiență multiculturală: mușchi de mistreț săsesc, supă de varză á la sâmbetiști, sângerete armenesc, știucă umplută maramureșeană, ciorbă de burtă românească, varză umplută din Harghita, varză á la Cluj, ciolent evreiesc. În carte erau trecute și denumirile în limba originală a mâncărurilor. Totodată, autorii din Transilvania au scris eseuri despre mirodenii, supe, ștrudel, vinuri, mămăligă sau chiar și despre oala cu untură. Iar cartea nu este doar una care evocă trecutul gastronomic al Ardealului, ci este o carte de bucate literară.
ps: Am trecut în fugă pe la Gaudeamus și nu mi-a atras atenția decât o masă dedicată în cadrul editurii Paralela45 de cărți de bucate/ cu povești gastronomice, în rest … pauză. Dacă vedeți ceva gastronomic-interesant, dați de veste. Mulțumesc!
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.
Pentru mancare buna in Viena recomand calduros restaurantul Ilona Stueberl.
https://www.ilonastueberl.at/
Bräunerstraße 2, 1010 Wien, Austria
Si neapărat coffe / cappuccino in a cone de la Fenster Cafe.
Sa aveti parte de momente frumoase! Deabia astept sa citesc impresiile despre tot ce vedeti / experimentati.