UMAMI moments (56)
Ediția de astăzi este despre lipii marocane, bunătăți italiene, World Cheese Awards, Amintiri gustoase, ceremonia ceaiului la muzeu, panettone și instalații de artă din povești cu conserve românești.
Amuse bouche
Newsletter-ul de astăzi pleacă spre voi din canionul Gorges Dades (Maroc), așadar o să începem cu două povești gastronomice înscrise UNESCO: lipia marocană, care e parte integrantă a bucătăriei tradiționale din cadrul dietei mediteraneene recunoscute de UNESCO, care vizează transmiterea intergenerațională a rețetelor și tehnicilor, legătura între mâncare, cultură și identitate și practicile sustenabile din agricultură și preparare, specifice regiunii mediteraneene; și practicile legate de producția și consumul de cuscus, care reflectă colaborarea dintre Algeria, Maroc, Tunisia și Mauritania, în patrimoniul UNESCO din 2020.
Primele demersuri pentru înscrierea dietei mediteraneene la UNESCO au fost inițiate de Grecia, Italia, Spania și Maroc, având în vedere legătura lor istorică cu această tradiție, iar Marocul a avut un rol esențial în proces, evidențiind unicitatea practicilor sale agricole și culinare. Negocierile au necesitat o colaborare strânsă între țări, care au organizat întâlniri multilaterale pentru a standardiza propunerea, evidențiind elementele comune ale tradițiilor culinare; argumentele au fost centrate pe biodiversitate, legătura profundă dintre oameni și natură, precum și pe beneficiile sănătății alimentare aduse de acest stil de viață.
Să fie pâine, să fie cuscus.
Appetizers
Simt că e nevoie să zic mai multe și mai des despre Italia - și Veneția desigur, așadar încep cu o resursă pe care am scăpat să o ofer: newsletter-ul dedicat bunătăților italiene, THE FOOD ISSUE, unul dintre cele mai faine și mai impecabile pagini de conținut despre food. Vă abonați aici, ultimul număr a fost despre Veneția și am suspinat profund. Colegii de la G4Food scriu o istorie a cappuccino, care tot origini venețiano-austriece are.
Avem și local niscavai bunătăți cu potențial, căci domnul Mihăilă a mâncat la Testing Room by Ethic Wine - cumva, mă așteptam să fie excelent, căci Chef Bogdan Panaite e trecut prin diverse bucătării, inclusiv prin service la stele Michelin. Pe must list, că tot vine 1 decembrie și vrem și ceva meniu românesc.
Main Course
Dacă sunteți mai noi sau mai vechi pe aici, probabil știți că am o pasiune pentru brânză, așadar nu puteam să nu anunț și eu că doi producători de brânză artizanală din Harghita au luat aur și bronz la World Cheese Awards 2024 desfășurat în Portugalia.
Brânza de Horezu e ceva fabulos de bun, e una dintre brânzele cele mai frecvente în meniurile REVINO Gourmet. Apropo, în februarie 2025 Alina Iancu ține un nou curs dedicat inițierii în lumea brânzeturilor și cred că e un cadou gourmand perfect pentru orice. Hai la curs!
Brânza maturată din Gheorgheni este produsă la ferma didactică Caritas Dezvoltare Comunitare Rurală, a Asociaţiei Caritas, de Portik Hegyi Loránd, care s-a specializat în acest domeniu în ultimii 17 ani. Detalii aici.
Second Course
După o serie de pop-uri în SUA, Netflix Bites s-a hotărât să facă un restaurant per se - un culinary residency în Las Vegas, la MGM Grand Hotel & Casino - un from screen-to-table, un concept care cred că ar prinde super bine și la noi. Scriind această știre, mi-am dat seama că nu există nicăieri pe internet o listă cu chefs participanți la concursurile culinare autohtone, ca să mănânci și tu ceva local din ce ai văzut la televizor. Wink wink, ProTV & Antena.
Self promo
Despre mâncări și măscări am povestit în podcastul Amintiri gustoase cu domnul Cosmin Dragomir, o șuetă despre piețe și street food, fine dining și mațe fripte. Apropo, s-aude-n târgul din online că domnul Ciprian Muntele a depășit 1 milion de vizualizări pe TikTok la povestea despre mațe fripte. Las și aici ca să nu uităm, următorul food trip l-am propus la grătarele de la Agronomie, să mâncăm ceva cinstit de la Fum de Fag și Victorița Pescărița.
Bahice
Se mai schimbă lucrurile în muzeele din țară și iată, avem acum o cameră pentru ceremonia ceaiului, în noua expoziţie permanentă Galeria de Artă Orientală de la Muzeul Naţional de Artă al României. Detalii aici.
Desert
Intrăm în linie dreaptă cu sărbătorile de iarnă, așadar vă recomand să comandați din timp cozonaci și mai ales panettone, noua senzație gastronomică locală. Apropo, cel mai bun panettone din lume nu mai e cel italian, ci la spanioli. Pățăști.
Pe scurt, panettone își are originile în Italia, mai precis în Milano, și datează din perioada medievală. Legenda spune că desertul a fost creat din greșeală de un ucenic brutar pe nume Toni, care a combinat resturi de aluat cu fructe confiate și zahăr pentru a salva o cină festivă. De aici provine și denumirea „pane di Toni” (pâinea lui Toni).
În secolul al XV-lea, panettone a început să fie asociat cu Crăciunul, iar în perioada Renașterii, desertul a devenit popular printre nobili. Totuși, rețeta modernă a fost standardizată în secolul al XX-lea, odată cu dezvoltarea industriei alimentare, care a permis producția la scară largă.
Tradițional, panettone este un aluat îmbogățit, cu drojdie naturală, unt, ouă, fructe confiate și stafide, copt într-o formă cilindrică distinctivă. Astăzi, panettone este cunoscut și savurat în întreaga lume, iar numeroase variante creative au fost adăugate, cu ciocolată, creme sau arome exotice, păstrându-și însă esența sărbătorească și simbolul generozității și bucuriei.
A povestit Dani de la Casa del Pan AICI despre procesul de facere a unui panettone, e ceva cumplit de greu și care necesită ore întregi de atenție. În continuare cred că panettone cu gorgonzola e cel mai bun ever, deși și cel clasic are farmecul său.
Recomandările mele de panettone:
Casa del Pan - București - comenzi în brutărie sau telefonic
Artelier - livrează la București prin REVINO
Piața9 din Oradea
Evenimente
Înainte de rubrica de evenimente, vreau să salut documentatea făcută de Roxana Poede la Parada Cârnaților de la Zabola, un eveniment pe care sper să nu-l mai ratez anul viitor.
Ce urmează:
Etnafogllia, Chef Giuseppe Raciti (1 stea Michelin) x Ionuț Vințeanu, Sciccheria (București) - 22 noiembrie 2024
Whisky Fest România, Hotel Caro, București - 22-23 nov 2024
Târgul de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională, la Muzeul Satului - 30 nov - 1 dec 2024
Craiova se transformă în Capitala gastronomiei est-europene - 30 nov - 1 dec 2024
Artă & cultură
AFCN a sprijinit un proiect în care fabrica de conserve de peşte din oraşul Sulina, una dintre cele mai mari din România în timpul regimului comunist, a fost sursa de inspiraţie a unui grup de tineri artişti care au organizat o primă rezidenţă în oraş, obiectivul lor fiind acela de tipări o carte de reţete care să cuprindă şi relaţiile geopolitice şi istoriile din spatele lor - „Sharing Food, Writing Recipes, and Other Non-Apocalyptic Toolkits”. Povestea am găsit-o în Agerpres, și evident, n-am ajuns la eveniment, dar un astfel de demers cred că trebuie susținut. Dacă e cineva din comunitatea UMAMI Moments care are contact sau legătură cu proiectul, dați de veste, mi-ar plăcea să știu mai multe.
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.