UMAMI moments (51)
Ediția de astăzi este despre un pie bar recent deschis, Ziua Națională a Ciorbei, cel mai vechi restaurant din lume, cel mai bun burger, necazuri bahice și ghidul Lonely Planet pentru România.
Amuse bouche
Mi-am dat seama deunăzi că deși mă recomand gurmandă, sunt destul de fixistă și am locuri în București unde merg pentru anumite feluri de mâncare, care-mi gâdilă mie papilele. Iar relația asta este construită în ani de zile și vine cu multe amintiri din jurul mesei. Un astfel de loc este Legere, cafeneaua-restaurant boemo-hipsterească din Piața Rosetti, unde mi-am petrecut multe seri în tinerețe, și unde revin constant. Mare mi-a fost mirarea că meniul s-a schimbat integral, nu mai există nici pizza, nici sandvișuri, ceea ce m-a întristat profund. E un meniu de rit nou, cu tot felul de bunătăți, inclusiv cartofii prăjiți reali pe care-i găsiți la secțiunea de împărțit, ceea ce mi se pare că face cinste acestui fel de mâncare. Bonus, au măsline pane, o raritate prin meniurile din capitală, așadar dacă mai știți locuri unde au măsline pane, drop a line. Vă foarte mulțumesc.
Appetizers
Dragoș a descoperit un alt loc în București: un pie bar. Da, ați citit bine: cineva s-a gândit să facă un loc doar cu plăcinte sărate și dulci. DELICIOS.
Soups
Ciorbărie a anunțat Ziua Națională a Ciorbei care se va ține în weekend-ul 21-22 septembrie 2024 în București, practic ediția a doua, căci prima a fost anul trecut, pe lângă Giurgiu. A spus-o și Cosmin Dragomir într-un material mai amplu anul trecut, o spun și eu: cu cât există mai multe inițiative despre tradițional românesc, rețete și reinterpretări, înseamnă că mai avem o șansă promovarea mai intensă a patrimoniului cultural.
În altă ordine de idei, am mâncat cea mai bună ciorbă de fasole cu afumătură în pâine de până acum la un bistro absolut dubios, un mix de românesc și sushi pe DN1. Pâinea a fost perfectă și nu avea o tonă de miez cum am mai experimentat de-a lungul anilor, rumenită și cu coaja ușor crunchy de la prăjire, afumătură cum trebuie și fasole delicioasă. Dați un semn dacă v-am făcut poftă să vă zic locanta.
Main Course
Guinness World Records a decis care este cel mai vechi restaurant din lume: Restaurante Botín din Madrid, unde legenda spune că Ernest Hemingway a luat lecții de gătit.
Second Course
Niște băieți din Suedia, călători de felul lor, și-au creat o comunitate de mâncăcioși de burgers care fac și recenzii și au făcut un scop din a face o listă a celor mai buni burgers din lume. A ieșit TOP25 cei mai buni burgers din lume de curând și cumva, toată presa internațională le validează inițiativa. Spoiler: burgerul de pe primul loc e din Valencia, Spania, cu vită Rubia Gallega. Cumva, aplauzele sunt și mai cu aplomb pentru că e prima dată când pe primul loc este un burger din afara SUA. Gastropolitică, mon cher.
Promit și un update curând, dar și subsemnata are o listă cu burgerii buni din București, pe care o găsiți aici.
Digestif
Probabil ați observat prin feed-ul de social media că toate cramele au început deja să recolteze struguri, cu 2-3 săptămâni mai devreme decât estimarea inițială. La recenta întâlnire organizată de Revino și CrameRomania.ro, am aflat că lucrurile nu sunt prea roz local, seceta pedologică a distrus o mare parte din culturi, iar furtunile puternice au nimicit complet viile prin unele zone.
Necaz e și la alții, vremea nefavorabilă a afectat masiv și producţia de vin a Franţei în acest an. Potrivit estimărilor publicate vineri de Ministerul Agriculturii de la Paris, producția ar urma să se reducă până la 39,3 milioane hectolitri în acest an, cu 18% mai puţin decât cea de anul trecut, informează Reuters, preluat de Agerpres.
2024 va fi un an interesant în materie de vinuri. Cheers to that.
Sustenabilitate
Urmează să mai avem un premiu, de această dată din partea EU. În acest moment, există un shortlist de trei restaurante bio, din Germania, Slovenia și Suedia, care își dispută titlul de ”Cel mai bun restaurant bio” din Uniunea Europeană, în cadrul Premiilor EU Organic, a căror gală este programată pentru 23 septembrie 2024, anunță EU Food&Farming, pagină de Facebook a Comisiei Europene, au scris colegii de la G4Food.ro.
În altă ordine de idei, e o mișcare masivă în Slovenia pe tot ce înseamnă green, sustenabilitate, farm to table. Oamenii s-au luat în serios și ce citesc este absolut fascinant, aștept să mă hărnicesc ca să fac un road trip cum se cade. Dacă știți locuri / trasee / materiale mai food oriented cu și despre Slovenia, dați de veste. Mulțumesc!
Evenimente
În rubrica de evenimente gastronomice, avem:
Taste of Transylvania - 12-15 septembrie 2024
Toamna culinară Buzău - inițiativă Slow Food Buzău - din 14 septembrie 2024
Festivalul Sarmalelor din Praid - 20-22 septembrie 2024
Gusturi şi tradiţii de Bihor, Oradea - 21-22 septembrie 2024
Festivalul borșului lipovenesc de Jurilovca, Tulcea - 20-22 septembrie 2024
Slow Food Buzău prezintă bunătăți locale la cel mai mare târg de slow food din lume - 26-30 septembrie 2024 (Torino, Italia)
Champagne Bucharest - 3 octombrie 2024
Festivalul kurtoskalacs la Sfântu Gheorghe - 4-6 octombrie 2024
Revino Gourmet Show - 5-6 octombrie 2024
Vinuri și bucate dobrogene, Tulcea - 18-20 octombrie 2024
Artă & cultură
Salut călduros apariția ghidului Lonely Planet pentru România și Bulgaria varianta 2024, curatoriată de către Monica Suma. Cartea se poate comanda aici.
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.
Da, like și vrem adresa bistro-ului dubios cu ciorbă de afumătură în pâine, pliz :)
Am visat cu plăcinte și suntem aproape sigure că e semn că e musai să ajungem la Slice cât de repede :))