UMAMI moments (49)
Ediția de astăzi este despre retuRO, parizer, cel mai bun grătar, fine dining local, George Clooney & Brad Pitt în vie și nominalizări la Oscarurile gastronomice.
Sarea în bucate
Am văzut de curând cifrele legate de retuRO, marea cruciadă împotriva pet-urilor și sticlelor: „După opt luni, am adunat peste un miliard de ambalaje din întreaga țară. Aceste ambalaje au fost sortate pe diferite materiale, culori diferite și am vândut deja 49.000 de tone de material către reciclatori”, zice doamna directoare de la RETURO la ProTV în prime-time, ceea ce nu e rău deloc.
Însă situația din teritoriu e puțin nefericită pentru noi toți: sunt cozi la orice aparat, iar bunul simț nu a venit la pachet cu cei 0.5 lei per sticlă, căci după cum miroase, nu cred că spală mai nimeni sticlele alea, cum se recomandă. Cred că sindicatul oamenilor din retail ar trebui să se sesizeze și să se găsească o soluție pentru mirosul greu care se simte în orice Mega sau Carrefour Market în care aștepți la casă să-ți plătești merindele. Angajații de la casele de marcat n-au nicio vină și cred că nimeni n-ar trebui să lucreze în condiții de duhori diverse, cu tot aerul condiționat disponibil.
Rămânem în zona de sustenabilitate să salut noua inițiativă a guvernului împotriva risipei de hrană: restaurantele vor fi obligate să dea mâncarea la pachet. Un pas mic pentru omenire, vom vedea în practică cum se va întâmpla, căci la apa de la robinet e ușor jale. Apropo, am văzut într-un meniu la București apă la 0.33 l la prețul de 37 lei. Efectiv lucrurile au luat-o complet razna
.
Appetizers
După o ediție de succes a degustării de parizer organizată de domnul Cosmin Dragomir (care a împlinit zilele astea un an), parizerul se întoarce în formă hipstereasco-bucureșteană: food truck-ul Parizescu. Follow love și comandă la următorul festival, că știu echipa și fac treabă super bună.
Sigur, nu putem părăsi topicul dedicat parizerului fără să trecem puțin prin istorie, căci mi-a fost adus în atenție și acest aspect:
Main Course
Continuăm preumblările gastronomice prin București la cel mai bun grătar local: Grătarul din Allep, unde am săvârșit câteva mese că-i în cartier. Secretul: bucătarul sacrifică oile și le tranșează ca să primim cel mai bun și chiar așa și este.
Despre grătare și alte chestiuni suculente scrie și domnul Ciprian Muntele pe interneți, pe #clanulscobitorilor, cum se face ca să se indexeze bine - știu, mă repet, dar e pe bine să avem aproape listele cu cărniță.
Bonus, vreau doar să mă laud că jumătatea gurmandă a zis că e cazul să mergem la mici la Obor, ceea ce ne va duce relația la alt nivel. Deja simt - mai prost cu timpul, dar cu un mic la Obor toți suntem datori. Și dacă nu, am făcut frumos un articol cu restaurante cu specific românesc în capitală, să fie, pentru prietenii expați sau expatriați, după caz.
Second Course
Am zis să nu ne întristăm la prima citire, ci mai spre final: piața locală de fine dining se repoziționează, cu doi dintre jucătorii-pionieri închiși definitiv - Barraca din Cluj și The Artist din București - aici mai e de menționat și Grai, care s-a închis anul trecut. Și prin București avem niște mici schimbări, head chefs care au anunțat proiecte noi, chefs cu niscavai pretenții care-și caută locantă, lucrurile se mișcă, dar nu neapărat în direcția upper premium fancy class, ci mâncătorii cu ștaif, dar în stil relaxat.
Vom fi văzând ce înseamnă aceste lucruri, dar pare că ajungem și noi din urmă trendul global de repoziționare a fine dining-ului, plecând de la El Bulli și ajungând la Noma:
Adrià later told Eater, "We closed El Bulli because we had been searching for the limits around what a restaurant experience could be, Once we felt we could not go much further in this sense, we decided to close."
Despite wild success, he is pulling the plug on Noma because, financially and emotionally, “it’s unsustainable,” he said.
Și rămâne aici - cu lămâie, o întrebare pentru noi, ceilalți: când veți fi în poziția de lider absolut, o să fiți pregătiți să luați decizia cea mai potrivită - care o să coste în primul rând orgoliul, apoi toate celelalte lucruri din Excel? Jucați-vă puțin cu ideea. E înfricoșător.
Digestif
Pe internetul meu au apărut postările intensive despre culesul strugurilor de la cramele locale, cam devreme ce-i drept, dar cam așa stă treaba cu climate change-ul: respectăm cât se mai poate din ciclurile naturii. Și tot pe internet, cei mai frumoși de la Hollywood s-au pozat în vie, direct pentru coperta GQ. Sigur, e o întreagă dramă cu Château Miraval din Correns, Franţa, dar aici nu ne ocupăm de cancanuri.
Așteptăm ca și când și Wolfs, căci ăsta-i motivul pictorialului, altfel, ăsta-i standard de bărbați la 60 de ani:
Antreprenoriat în horeca
De curând, Raiffeisen a comunicat cum programul factory, lansat în urmă cu șase ani pentru a sprijini antreprenorii aflați la început de drum, a depășit 500 de business-uri finanțate, dintre care 70 sunt din horeca. Las mai jos două povești despre importanța sprijinului financiar când vrei ca afacerea ta să crească. Și mă gândesc că sunt multe povești despre reușita în business, dar destul de puține despre sacrificiile din spate. Poate n-ar fi rău să vorbim și despre aceste aspecte public.
Turism gastronomic
E încă complicată treaba cu PGL-urile noastre, până și eu întreb în stânga și-n dreapta pe unde mâncăm prin România, dar iată că se poate. Italia rurală contribuie încă la atractivitatea pe care o exercită gastronomia italiană și, indirect, turismul alternativ, de nișă: 93% dintre produsele naționale înregistrate și certificate și 79% dintre cele mai prestigioase vinuri provin din unități administrative cu mai puțin de cinci mii de locuitori. Este un fenomen care atrage și turiștii care caută experiențe inedite, 2 din 3 italieni declarând că în această vacanță de vară intenționează să viziteze o localitate mică.
Evenimente
În rubrica de evenimente gastronomice, avem:
Zilele Cetății Alma Vii - 16-17 august 2024
Noaptea Muzeelor la sate - 31 august 2024
Taste of Transylvania - 12-15 septembrie 2024
Slow Food Buzău prezintă bunătăți locale la cel mai mare târg de slow food din lume - 26-30 septembrie 2024 (Torino, Italia)
Champagne Bucharest - 3 octombrie 2024
Revino Gourmet Show - 5-6 octombrie 2024
Vinuri și bucate dobrogene, Tulcea - 18-20 octombrie 2024
Artă & cultură
E musai să ne bucurăm că volumul “Ce e nou în Noua Bucătărie Românească” de Adriana Sohodoleanu a fost nominalizat la premiile Gourmand World Cookbook pentru cea mai bună carte culinară din sau despre Europa de Est.
Concursul a fost înființat în 1995 de către Edouard Cointreau și recompensează, printre altele, cele mai bune cărți de gastronomie, tipărite sau digitale din întreaga lume. În Europa aceste premii sunt mereu denumite Oscarurile pentru industria gastronomică.
Lista nominalizărilor pentru premiul Cea mai bună carte est-europeană:
• Bosnia - Barbara’s culinary code, in honor of Barbara Liskov
• Estonia - Rockem Void, Vladislas Djatsuk (Menu Meedia)
• Lithuania - Taste Lithuania, revised 2024, Beata Nicholson
• North Macedonia - Despina Clarke, Philip Clarke
• Romania – Ce e nou in Noua Bucatarie Romanesca, Adriana Sohodoleanu, Preface Marius Tudosiei, Afterword Cosmin Dragomir (GastroArt)
• UK - Sweet Polish Kitchen, Ren Behan (Pavilion)
• USA - The Kingdom of Rye, Darra Goldstein (University of California).
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.