UMAMI moments (48)
Ediția de astăzi este despre cina cea de taină, merdenele, kebabs, orez, comori pe fundul mării, tiramisu și lecturi delicioase.
Sarea în bucate
A fost sau n-a fost parodiată cina cea de taină la deschiderea Jocurilor Olimpice, nu prea știm, și oricum și-a dat toată lumea cu părerea. Ce voiam însă să semnalez este că a fost nevoie de peste 2000 de ani ca să se descopere ce s-a mâncat la cina cea de taină, dar mai ales cum. Un studiu din 2016 a explicat că Isus și apostolii au avut în meniu la Cina cea de Taină o tocană de fasole, miel, măsline, ierburi amare, un sos de pește, pâine nedospită, curmale și vin aromatizat. Mâncarea nu a fost consumată în timpul unei adunări formale la o masă dreptunghiulară, așa cum este prezentată în multe picturi religioase, ci Isus și apostolii săi au stat întinși pe perne de podea, așa cum făceau romanii în acea perioadă. Studiul realizat de doi arheologi italieni s-a bazat pe versete biblice, scrieri evreiești, lucrări antice romane și date arheologice pentru a investiga obiceiurile alimentare din Ierusalim la începutul secolului I d.Hr.
În altă ordine de idei, top sportivi mondiali cazați în satul olimpic mănâncă pâine multă și bună - datorită unei boulangerie situată în campus, în timp ce de la prea mult climate change talks&concerns, organizatorii au uitat să fiarbă ouă să ajungă la toți sportivii. E puțin ciudat să se plângă sportivii de mâncarea proastă din Franța, așa-i?
Și nu în ultimul rând, am citit în Eater o poveste despre o sportivă olimpică care a ajuns și top chef în SUA - există viață tot de top și după ce ajungi pe culmile cele mai înalte ale carierei și o iei de la capăt, în cazul în care aveați nevoie de motivaționale. Huston, ai legătura.
Appetizers
Mi-a picat greu informația - altfel știută, că merdenelele sunt mai degrabă no-no pentru organism, dar înfulec pe un unde apuc, și cel mai des, la Amzei la Nea Mihai. Las aici descrierea savuroasă de la Radu Anton Roman: „plăcinţica modestă, mirosind a şalvari peticiţi, merdeneaua s-a târât, ambiţioasă şi fără scrupule, până la poalele Feleacului, unde a leşinat de bucurie” și vă rog politicos să mai semnalați patiserii care fac merdenea d-aia. Știți voi.
Main Course
În conflictele astea geopolitice de soft power legate de mâncare, mi se pare că cel mai nasol pică consumatorii. Germania contestă cererea Turciei privind statutul protejat al kebabului doner, asta în condițiile în care nemții consumă cam 2 milioane de kebabs pe zi.
Second Course
E necaz în Japonia, știrile anunță că stocurile de orez din Japonia au atins cel mai scăzut nivel din acest secol, turiștii fiind cauza principală, spun oficialii guvernamentali.
Pasiunea japonezilor pentru orez își are rădăcinile adânci în istoria și cultura țării, fiind un element central în viața și tradițiile japoneze de mii de ani. Cultivarea orezului a început în perioada Yayoi (300 î.Hr. – 300 d.Hr.), când acesta a fost introdus în Japonia din China și Coreea. Această inovație agricolă a revoluționat societatea japoneză, transformând-o dintr-o cultură de vânători-culegători într-una agrară.
De-a lungul perioadelor istorice ulterioare, orezul a continuat să fie esențial în economia și cultura japoneză. În perioada Heian (794 – 1185), orezul era folosit nu doar ca aliment, ci și ca monedă de schimb. În perioada Edo (1603 – 1868), structura feudală a societății Tokugawa era bazată pe producția de orez. În era Meiji (1868 – 1912), modernizarea Japoniei a adus schimbări în agricultură, dar orezul a rămas principalul produs agricol și alimentar.
Orezul este considerat sacru și folosit în numeroase ritualuri și festivaluri. Zeul orezului, Inari, este venerat în toată Japonia. Bucătăria tradițională japoneză, washoku, include orezul ca element principal, fiind recunoscută ca patrimoniu cultural imaterial de UNESCO în 2013.
N-am verificat din trei surse informația, dar Revista Ferma zice că suntem în topul producției de orez din Europa, după Italia și Spania. Nu știu eu cu sushi și orez japonez, dar mi-a crescut puțin mândria locală.
Digestif
S-a găsit o epavă în Marea Baltică cu șampanie. Practic, s-a păstrat niște zeci de ani la rece, ceea ce nu poate fi decât bine. Apropo, există o serie de crame care își țin vinul sub apă.
Desert
Inventatorul tiramisului a murit zilele acestea, iar internetul gurmand a consemnat această pierdere. Sunt tot felul de legende în jurul invenției tiramisu, inclusiv că Linguanotto, inventatorul, a scăpat din greșeală mascarpone într-un bol cu zahăr și ouă. Ulterior, el și Alba di Pillo-Campeol, soția proprietarului restaurantului Le Beccherie, au adăugat la rețetă pișcoturi înmuiate în espresso.
De vreo lună pe TikTok este și o mică isterie care se numește ‘Tiramisu Cake’ Dance Challenge, care n-are nicio treabă cu prăjitura, dar a devenit virală de la prietenii coreeni. Shake it baby one more time.
Acum, se cade să întreb și unde-i cel mai bun tiramisu din București. Memorabil e cel de la Ave Forchetta, dar alte referințe n-am. Please help.
Turism gastronomic
E mult prea cald cam peste tot prin lume, iar Spania a decis să nu mai servească masa turiștilor pe terasă. Mare grijă unde și cum mâncați, eu am trecut printr-o toxiinfecție alimentară tocmai de la mâncare neprocesată lăsată afară.
Colegii de la G4Food au această serie despre ce putem mânca în Gibraltar și Turcia - despre care am mai scris și eu ocazional.
Avem și local, Dragoș și Vasile au fost la Călărași să descopere o gheretă de street food cinstită. Mai vorbim despre unde se mănâncă bine în țară, iar tot lângă București, la Pitești, este și grătarul cu tot felul de măruntaie și mațe fripte. Subsemnata a consemnat niște mâncătorii pe E85, dacă drumurile vă duc spre Moldova lui Ștefan.
Evenimente
Reiau timid rubrica de evenimente gastronomice, mai mult să mă motivez pe mine ca să urc în mașină și să descopăr lucruri noi.
Cinemascop cu o serie de mese comunitare și ateliere de gastronomie, Eforie Sud, 1-11 august 2024
Festivalul Trufelor, Cacica, jud. Suceava - 2-4 august 2024
Gala tuberozelor, târg de produse locale, vânătoare de trufe la Hoghilag - 3-4 august 2024
Festivalul Rachiului, Sânpetru Mare, Jud. Timiș - 3-4 august 2024
Săptămâna Haferland - 8-11 august 2024
Zilele Cetății Alma Vii - 16-17 august 2024
Taste of Transylvania - 12-15 septembrie 2024
Slow Food Buzău prezintă bunătăți locale la cel mai mare târg de slow food din lume - 26-30 septembrie 2024 (Torino, Italia)
Artă & cultură
Mi-a apărut pe radar Delicatese cu spirit și savoare. Identități culturale și culinare, descoperită în secțiunea de noutăți de la Libris. Cartea este o invitație la o masă virtuală în jurul căreia ne așezăm ca să gustăm, să savurăm diferite delicatese, să ne încântăm cu vinuri aromate și să provocăm spiritul imaginativ la taifasuri conviviale, alături de Brillat-Savarin sau Rabelais, de Michel Onfray sau Marguerite Yourcenar, de Cincinat Pavelescu sau Radu Anton Roman, de Jacques Attali sau Yuval Noah Harari.
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.
Buna dimineata!!! Multumesc frumos pentru editia de astazi. Vroiam sa semnalez niste merdenele foarte bune la Artizanii by Demetra, sunt cu unt, mult mai bune decat cele de la nea Mihai (eram si eu fana). Sunt practic 2 locatii de care stiu eu in Drumul Taberei. Ei livreaza diverse produse si la Ototo.
Suuuuperb! Chapeau! 💚