UMAMI moments (47)
Ediția de astăzi este despre client service la restaurant, pizza cu poveste, un nou produs românesc STG, ghid Michelin, Jocurile Olimpice și aplicații de descoperit vinuri și crame.
Sarea în bucate
Ultimele două săptămâni le-am petrecut prin România, cu opriri în Banat - Timișoara, Gărâna, Hațeg și Transilvania - Brașov, unde am primit și descoperit tot felul de platouașe cu diverse, despre care sper că o să ajung să scriu mai structurat curând. Însă numitorul comun al acestor experiențe este legat de servire și client service, pe care le aduc în dezbatere aici.
Cred cu tărie că o ieșire în oraș la masă înseamnă o experiență asumată de tine, consumator, de la decor, servire, mâncarea propriu-zisă, apoi alte elemente care să completeze experiența, pe banii tăi, și bănuiesc că știm deja cu toții că e din ce în ce mai scump să mănânci în România decât în orice alt loc din Europa.
Situația se complică când avem în discuție restaurant cu ștaif și chef cunoscut, căci și pretențiile sunt mai mari. Însă ce se întâmplă când client service-ul este mediocru, chelnerul te tratează cu superioritate și/sau uită de comanda ta, sau mai rău, fiind mai mulți meseni, nu ți se adresează în niciun fel, deși ești și tu acolo? Te enervezi și pleci? Nu lași bacșiș? Faci reclamație șefului de sală?
Cam astea-s dilemele cu care am venit din periplul prin țară, unde m-am enervat teribil de aroganța unor chelneri, m-am amuzat de felul cum eram transparentă la o masă pentru un chelner și m-am bucurat că am găsit în vârf de deal un loc deschis de oameni reîntorși în țară după ani de zile de străinătate, ca să deschidă un punct gastronomic local, care-s trup și suflet pentru afacere. Revin cu poveștile din zonă.
Appetizers
Știrea săptămânii este că „Sardeluța marinată” a fost înscrisă în registrul Specialităților Tradiționale Garantate (STG) al Comisiei Europene. Numele e o poveste în sine căci conține de fapt șprot, dar ne bucurăm pentru demers, la cât mai multe.
La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, din care 11 cu Indicație Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda, unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibăneşti şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – Salată tradiţională cu icre de crap.
Main Course
Din legendele Bucureștiului, Dragoș a (re)găsit o pizza pe care o credeam dispărută, și tare m-am bucurat să aflu că are același gust: Pizzeria Passione, fostă Interbelico, cea de pe Maria Rosetti.
Eu în continuare cred că cea mai bună pizza din oraș este la Tudi’s, deși recunosc că recent n-am mai explorat locurile noi din oraș, căci nu prea am stat local. Las oricum și lista cu The Pizzerias, curatoriată de subsemnata.
Altfel, fără echivoc, cea mai bună pizza din România e la Ferment, noua locantă timișoreană a lui Chef Ioan Bebeșelea, unde măiestria aluatului și-a dat întâlnire cu ingrediente locale și internaționale și-i de fapt o piță, o poveste gastronomică care-i musai de încercat.
Second Course
Dacă sunteți printre norocoșii cu bilete la Jocurile Olimpice de la Paris, las aici și povestea dedicată bucătarilor care vor găti pentru sportivi: hrănirea a 15.000 de sportivi internaționali din 208 teritorii și națiuni este o sarcină uriașă, cu 200 de bucătari angajați să pregătească peste 40.000 de mese în fiecare zi, atât în restaurantul Satului Olimpic, cât și în cele 14 locuri de competiție din tot orașul. În cele două perioade de câte 15 zile ale Jocurilor Olimpice și Paralimpice, vor fi servite peste 13 milioane de mese – echivalentul cantității de mâncare furnizate la 10 Cupe Mondiale de fotbal.
Nu părăsim Franța fără să menționez că ghidul Michelin a scos și o variantă pentru posesorii de mașini electrice.
Sustenabilitate
E caniculă și secetă, sunt câteva sute de localități din România fără apă și/sau cu resursă limitată de apă. În acest context, Apele Române a publicat un ghid de economisire a apei, care poate fi aplicat de către fiecare consumator.
Totodată, situația cu apa potabilă publică este cel puțin surprinzătoare, pare că nimănui nu-i pasă de oamenii care poate nu-și permit să dea 5 lei pe o sticlă de apă îmbuteliată. Colegii de la G4Media au întrebat primăriile de sector despre fântâni și cișmele publice, și au descoperit că sunt 471 de cișmele la 1,8 mil de locuitori, aproximativ 1 sursă publică de apă la 4.000 de locuitori.
Salut încă o dată inițiativa de a normaliza apa de la robinet în restaurante, cel puțin la București prețurile au sărit în aer pentru apă, dar cadrul legislativ este foarte larg și vast și senzația este că nu se implementează.
Digestif
Am văzut la colegii de la Vinul.ro această nouă aplicație dedicată cramelor și vinurilor, WINERA, și pare chiar utilă călătorilor internaționali. Local avem și Winesday App.
Desert
M-ar interesa dacă voi mai puteți mânca și alt desert în afară de înghețată și pepene, căci eu pare că nu pe căldurile astea. Las mai jos o serie de știri cu și despre pepeni:
mai există cel puțin o altă specialitate de pepeni care nu crește la Dăbuleni, pepenii de Gottlob (am stat vreo 10 zile adunate în Banat, s-a luat)
cum faci toxiinfecție alimentară de la pepene
Evenimente
Reiau timid rubrica de evenimente gastronomice, mai mult să mă motivez pe mine ca să urc în mașină și să descopăr lucruri noi.
Gramofon Jazz & more la Crama Gramofon - 20 iulie 2024
Tomatino, Festival Roșiilor în București - 26 iulie 2024
Parada clătitelor la Moneasa - 27-28 iulie 2024
Tururi la crame în Dealu Mare cu Seightseeing Bus - 27-28 iulie 2024
Gala tuberozelor, târg de produse locale, vânătoare de trufe la Hoghilag - 3-4 august 2024
Săptămâna Haferland - 8-11 august 2024
Zilele Cetății Alma Vii - 16-17 august 2024
Taste of Transylvania - 12-15 septembrie 2024
Slow Food Buzău prezintă bunătăți locale la cel mai mare târg de slow food din lume - 26-30 septembrie 2024 (Torino, Italia)
Artă & cultură
Intenția a fost să mă hărnicesc cu niște recomandări de cărți cu și despre gastronomie, dar promit acest demers pentru următoarea ediție de UMAMI. Las aici o inițiativă turistico-gastro-culturală: Copenhaga va oferi mâncare gratuită turiștilor prietenoși cu mediul. Începând cu 15 iulie, un program pilot va încuraja vizitatorii să adopte obiceiuri sustenabile, cum ar fi utilizarea transportului public, deplasările cu bicicleta sau colectarea deșeurilor de pe stradă. În schimbul acestor acțiuni, turiștii vor primi recompense variate, precum prânzuri gratuite, un pahar de vin, o ceașcă de cafea, acces liber la muzee sau închirierea gratuită a unui caiac.
Oamenii se iau atât de în serios cu acest nordic food încât inclusiv biroul de turism are o pagină dedicată experiențelor gastronomice locale.
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.
Si mi s-a facut un dor de acasa urias ✨
Loved it! 💚