UMAMI moments (37)
Ediția de astăzi este despre salata de icre, masa de duminică, cel mai hip loc din București, mied, mucenici și cărți de gastronomie.
Appetizers
La aperitiv, vă invit la salată de icre, într-un reportaj Euronews despre gusturi românești. Pentru referință, în iunie 2021, salata de icre de știucă de Tulcea primea eticheta cu Indicație Geografică Protejată. Euronews notează și că în toamna anului 2021, salata tradițională cu icre de crap devenea al zecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european. Eticheta de Specialitate Tradițională Garantată permite procesarea icrelor în orice zonă a țării, atât timp cât e respectată rețeta. Așa se face că salata cu icre de crap e produsă și de o fabrică din județul Brașov. Ca să și înțelegem ce mâncăm.
Despre fascinanta lume a Deltei și a obiceiurilor de consum a locuitorilor, profesorii mei Monica Stroe și Bogdan Iancu au scris La masă cu oamenii Deltei, diponibil online pe site-ul Master antropologie SNSPA.
Main Course
La București, datorită Chef Daniela Graură de la Casa Terra, se re-creionează un concept familiar poveștilor din antebelic/interbelic, cu meniu așișderea: masa de duminică. Când am povestit cu ea despre concept, a făcut o afirmație care m-a lovit destul de tare în plex: s-a gândit la masa de duminică ca ziua din săptămână când avem răgaz să nu ne mai grăbim să mâncăm, când alegem pe îndelete, când e timp de conversații, când nu mâncăm pe birou, în picioare sau pe fugă, direct din ambalajele de plastic de la delivery. Și m-am văzut în această descriere și sincer spun, a durut.
Amuse Bouche
Unt bun de la gospodarii noştri pricepuţi întâlnit cu usturoiul ursului (leurda) şi fulgi de sare - crostini din paine taraneasca
Antre
Salată a la Rouse cu trufă
sau
Limbă de vită cu sos Remoulade si trufă
Inima Prânzului: Supă
Consomme' de vită cu găluște pufoase și verdeață - o supă intensă în gust, limpede cu găluște pufoase și verdeață
Felul Principal
Bibilică (pulpă) cu piure din cartofi cu spanac; sos brun cu fructe de pădure; sfeclă roșie coapta cu reducție de vin roșu și scorțișoară
Dulcegărie de final
Truffes de ciocolată; şerbet de mentă; biscuiți din cereale cu migdale
Second Course
De la începutul anului, a apărut în București un loc despre care toată lumea vorbește, în special ca să se laude că a prins rezervare - o concurență serioasă pentru ramen-ul de la Papila, unde știu pe surse că se rezervă toate locurile în sub un minut. Sigur că a fost în vizită domnul Mihăilă și a mâncat pentru noi, după ce a făcut multe cruci cu limba ca să prindă loc.
Bonus: las încă în newsletter tradiționala listă de locuri noi din București, care au ieșit peste 50 la număr, mai puține decât în alți ani, dar mai diversificate.
Dessert
Am furat deja startul pe internet și am scris despre locurile din București unde se găsesc mucenici, AICI.
Ce mi se pare interesant de menționat sunt aspectele mucenici moldovenești vs mucenici muntenești. Știați că în Moldova se pregătesc colaci, copţi sub forma cifrei 8, din aluat de cozonac, unşi cu miere şi cu nucă, iar acest mod de preparare simbolizează arderea trupurilor Mucenicilor? În același timp, mucenicii muntenești sunt regăsiți în Dobrogea şi în Muntenia, dar sunt de dimensiuni mai mici, tot sub forma cifrei 8, nu sunt copţi, ci fierţi în apă cu zahăr, scorţişoară şi nucă, simbolizând astfel lacul în care au fost aruncaţi Sfinţii Mucenici.
Digestif
Sunt două știri pe care aș vrea să le aduc în prim-plan. Prima este legată de standul României la Prowein Dusseldorf, unde 21 de crame reprezintă vinul românesc, detalii aici.
A doua este o știre pe care am văzut-o la Corina Dima despre 𝐌𝐞𝐚𝐝 𝐌𝐚𝐝𝐧𝐞𝐬𝐬 𝐂𝐮𝐩 (Kings of Mead), care este cea mai mare competiție din Europa dedicată miedului - băutură alcoolică fermentată din miere de albine și apă, un fel de cidru ca apropiere de gust. România e pe podium și nu oricum: Miedăria din România a obținut 𝐥𝐨𝐜𝐮𝐥 𝟏 la categoria 𝐌𝐞𝐝𝐢𝐮𝐦 𝐒𝐞𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐌𝐞𝐚𝐝️. Dacă v-am făcut curioși/curioase, Miedăria a anunțat că participă în weekend la Dichisar.
Sustenabilitate
Am văzut în Civilization un studiu despre cum grădinile botanice răcoresc cu o medie de 5 grade Celsius zonele învecinate în timpul valurilor de căldură. Poate n-ar fi rău să discutăm mai multe în spațiul public și despre urban foraging, mai ales acum că ne bate primăvara la ușă.
Artă & cultură
Mindcraft Stories a publicat o listă de 8 cărți gastronomice cu savoare locală/națională care au apărut în 2023 și mi-am dat seama că mai am ceva de investit la colecție.
Lista cuprinde:
Tava, de Irina Georgescu
Zămuri, supe, zupe și năcreli – rețete ardelenești din bătrâni, de Mircea Groza
Bunica gătea, bunicul savura (bilingv). Rețete de pe vremuri, culese la Căminul pentru vârstnici Dr. Carl Wolff din Sibiu de Hannelore Baier, Adriana și Gerold Hermann, Ursula Philippi
Amintiri gustoase, rețete festive
Rețete din bătrâni (6 minimonografii gastronomice)
Rețete tradiționale de Bihor
Bucătăria românească la masa Europei, de Maria Cristea Șoimu
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.