UMAMI moments (33)
Ediția de astăzi este despre retrospective de toate felurile, trenduri despre d-ale gurii, noua bucătărie românească și colecții de sticle.
Appetizers
Încep ediția din acest an cu tradiționala listă de locuri noi din București, care au ieșit peste 50 la număr, mai puține decât în alți ani, dar mai diversificate.
Câteva observații referitoare la listă, dacă n-aveți răgaz să o citiți pe toată:
au apărut mai multe locuri cu muzică live / pentru pasionații de muzică și dans
avem oficial primul bar care vinde în meniu sardine la conservă
ne mișcăm foarte bine și în zona cu specific asiatic
cafenelele de specialitate încep să se extindă și pe zona de food, ceea ce transformă spațiile în locuri mai mari, unde poți lua masa
s-a cam pierdut din mândria legată de ingrediente locale.
Main Course
De când toate marile publicații au prezentat trendurile în materie de food & drinks, cel mai mult mi-a atras atenția discuția din zona globalizării: istoricul bucătarului, suprapus cu ingredientele locale, cu tehnicile internaționale, și astfel ai un fel de mâncare third-culture cuisine. Dacă sunteți familiari cu conceptul de wafu, invenția italiano-japoneză care capătă din ce în ce mai mare amploare în lume, cam așa s-ar traduce acest third-culture cuisine.
Povestea asta e dincolo de ceea ce știm deja în bucătărie că se numește fusion, și cred că se suprapune mănușă pe storytelling-ul pe care ni-l dorim o dată cu farfuria care ajunge în fața noastră. Și da, cred că-i și o formă de umanizare a omului care gătește pentru tine, căci lasă în farfuria respectivă nu doar cunoștințele sale concrete de bucătăreală, ci și tot felul său creator, exact ceea ce l-a adus în acest punct. Fain, de urmărit.
Second Course
O altă discuție interesantă este cea legată de trendul no menu, care nu e neapărat ceva nou - căci se discută de niște ani, cât acum capătă alte valențe, la extreme chiar aș putea spune. Specialiștii menționează două aspecte: cei care sunt atât de pasionați de gastronomie și ideea de a fi aproape de un chef care le pregătește ceva - orice, și cei super cunoscători, care știu deja ce vor - practic, hiper-customizarea, unde singuri spun ce vor. Ca referință, vă recomand Replacing Chef Chico, o mini-serie pe Netflix, cu un restaurant unde totul este customizat pentru client, după un fel de interviu în prealabil.
Sustenabilitate
Viitorul începe astăzi, mai ales dacă luăm în considerare faptul că am consumat deja resursele pământului. Ce înseamnă sustenabilitatea pentru tine? Dar energia verde? Descoperă mai multe pe Charger.ro, povestea antreprenorială dedicată soluțiilor verzi.
Dessert
Un trend care a început în zona de arhitectură și design interior, ajunge acum în zona de prăjituri și dulciuri: newstalgia. Sună minunat, cum numai americanii puteau inventa încă un cuvânt, și cred că deja știți ce urmează să descriu: un desert familiar, care însă devine și mai bun datorită ingredientelor premium.
Digestif
Cu câteva zile înainte de Revelion, CNN a anunțat că foarte probabil, din cauza încălzirii globale, rămânem curând fără șampanie. Cele trei soiuri de struguri folosite în aproape toate șampaniile - chardonnay, pinot noir și pinot meunier - se află printre sutele de soiuri pe cale de dispariție, conform startup-ului din Silicon Valley, ClimateAi, care a oferit datele celor de la CNN. Acest lucru se datorează crizei climatice cauzate de activitatea umană, care încălzește și schimbă modelele meteorologice în unele dintre cele mai cunoscute regiuni viticole din lume, inclusiv în Champagne, în nordul Franței.
Între timp, a apărut și analiza FT despre indexul șampaniei de colecție, iar prețurile sticlelor urcă masiv - de exemplu, Moët & Chandon a lansat Dom Pérignon din 2008 la aproximativ 100 de lire sterline per sticlă (în depozit). Astăzi, prețul acesteia costă cu 60% mai mult. Să bem responsabil și să ne apucăm și de altfel de colecții, zic.
Artă & cultură
Fix înainte de Crăciun, a apărut în Cărturești și Ce e nou în Noua Bucătărie Românească, semnată de Adriana Sohodoleanu, mai exact lucrarea de doctorat în sociologie a sa, care analizează principalele direcții de modernizare a bucătăriei autohtone și prezintă concluziile unei cercetări de aproximativ 5 ani în care autoarea a intervievat mai toți chefii care au contribuit la schimbarea la față a peisajului culinar local.
Dacă îți place UMAMI Moments, poți să-mi oferi o cafea sub formă de subscription :)
UMAMI este cel de-al cincilea gust, descoperit doar acum 100 de ani de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox. Alte povești gastronomice postez și pe Instagram.