UMAMI moments (1)
Ai ajuns în prima călătorie UMAMI,cu opriri la o degustare de ulei de măsline, bunătăți spaniole, povești din Rodos, dar și o mică incursiune prin lumea lui Dali.
UMAMI este cel de-al cincilea gust, recent descoperit de cercetătorii din Japonia, completând cele patru gusturi fundamentale, dulce, acru, sărat și amar.
Definit deopotrivă ca toate cele patru gusturi la un loc, dar și ca acel gust plăcut pentru care nu ai suficiente adjective, umami-ul se regăsește în special în sparanghel, roșii și brânză, dar și de mâncăruri unde există zeamă - unele supe, unele sosuri, feluri de mâncare pregătite la foc mic sau marinate, printre multe altele, și efectiv „explodează” palatul bucal cu respectivul gust.
Chimic vorbind, gustul este oferit de prezenţa glutamatului de sodiu, respectiv amino acizi care se formează în mod natural în mâncare, dar care se poate și fabrica. Gustul se intensifică odată ce ingredientele sunt maturate, gătite sau uscate.
Personal, cred că UMAMI este un moment în sine, atunci când îți place ceva incredibil de mult, care reușește să-ți activeze memoria gustului, să-ți aducă bună dispoziție și bucurie a momentului prezent. De aceea, am creat acest newsletter, care va ajunge la fiecare două săptămâni în inbox.
Coffee
Aproape a trecut vara și mă simt mai obosită decât la începutul ei, combinația asta de căldură, asfalt fierbinte și viața sub aerul condiționat nu-i cea mai fericită, cel puțin în ceea ce mă privește. Așadar, mi-e capul la idei de relaxare, iar pe bucketlist-ul meu se află un Japanese coffee spa, adică un loc unde te poți îmbăia în cafea. Spoiler, și în vin, plus multe alte opțiuni.
Și ceva mai local, s-a deschis cafeneaua NOOD, în zona de nord (Aviatorilor 8), unde au cafea de la Origo și bagels de la Blitz n Roll.
Appetizers
Promit să vin cu o listă mai așezată despre locurile cu bunătăți din București, dar până atunci, las aici informația că s-a deschis recent Jamoneria by Alioli, și după cum puteți intui din nume, găsiți în galantare bunătăți din Spania.
De curând, brânza de burduf de la Ferma Cățean a primit Steaua de Aur Great Taste Awards, o distincție internațională care atestă cât de yummy este brânza lor. Nu-i ocoliți dacă îi descoperiți prin băcănii. Știrea completă aici.
Main Course
În recenta vizită în insula Rodos din Grecia, am descoperit un restaurant cu un testing menu atipic: pentru 39 euro (două persoane), aceștia îți aduceau la masă mâncăruri tradițional grecești, de degustare, până când spuneai tu că nu mai poți mânca, și se opreau din adus bunătăți. Oniro Art Meze.
Foarte interesant model de testing menu, am numărat aproximativ 30 de feluri, ceea ce face ca digestia să fie o problemă, însă mi s-a părut o experiență faină, mai ales că este un business mic de familie, unde doamna îți povestea în amănunt despre felurile de mâncare pe care le servea, iar porțiile chiar erau de testing/de împărțit.
Totodată, la ei în social media am văzut și un alt fenomen: îndemnul de a face rezervare, mai ales la restaurantele mici, cu 20 de locuri, cum este cazul lor. Cred că Grecia este mai degrabă locul unde te așezi la o tavernă pentru că te îndeamnă chelnerul/ îți place vibe-ul, și mai puțin un loc unde să faci rezervări de înainte. Și noi am făcut rezervare cu o seară înainte, scriindu-mi singură numele pe caietul de rezervări, cred că la telefon sigur nu ne înțelegeam :)
Second Course
Noua reclamă de la Barilla cu puștiul pasionat de tenis, Zizou, și Roger Federer, o bucurie despre cum unele vise devin realitate.
Dessert
Probabil știți deja lista de locuri cu înghețată delicioasă din București, așadar o să vă aduc în atenție o altă dulcegărie: câinii special dresați pentru a descoperi glutenul dintr-o farfurie.
Dacă aveți cunoștințe celiatice, bănuiesc că știți cât de rău se simt după ce mănâncă ceva contaminat cu gluten - și vorbim în unele cazuri de microparticule care pot ajunge pe farfurie, complet insesizabile.
Momentan, în lume sunt doar 30 de astfel de câini utilitari în ale glutenului, și sunt mega simpatici, le dai farfuria să o miroasă - iar dacă întorc capul, are gluten, dacă atenționează cu botul stăpânul, nu are.
Ladies & gents, please meet Suki:
Digestif
Din sfera bahicelor, recomand proiectul educațional început de prietena mea, The Grape Fairy, care călătorește prin lume (și) pentru a descoperi diferite crame.
Salut noul brand de single shot dry gin făcut la Râșnov, Pușcălupi, din 18 ingrediente botanice și foarte foarte foarte multă pasiune. De găsit, cel mai probabil la Brașov, în barurile din cadrul Breasla Cârciumarilor Brașoveni și la Tipografia, desigur.
FOMO București
La București, în fiecare weekend are loc Kraft Market (str. Matei Millo 8-10), o combinație de târg de bunătăți cu produse de designer. Recomand să aruncați o privire și la evenimentele din curtea Muzeului Țăranului și a Muzeului Satului, s-ar putea să găsiți delicii și acolo. Am descoperit și Piața ALTFEL, produse naturale și organice, atât pentru vegani, vegetarieni și cei cu diete speciale, fără gluten, lactate sau ou.
De asemenea, dacă locuiți în afara Bucureștiului, s-a creat această faină inițiativă ROMO: De la Producător direct la Consumator, care se întâmplă miercurea la Moșia Corbeanca.
S-a deschis și Privé ArtWine & Fromage, o poveste despre alcool și … brânză, un love story pentru majoritatea dintre noi.
Din evenimentele care urmează local, mi-au atras atenția:
AuGUSTeria, targ de produse și mâncăruri tradiționale (20-21 august, zona Centrul Vechi)
Zilele Caleido (25-28 august), care au loc în Piața Ferentari și celebrează cultura romă, vor fi mai multe ateliere gastronomice ținute de Leontin Alexe, pe care probabil îl cunoașteți de la Chef Alex Dumitru (Anika)
A trip around the vegan world (26 august, verv.kitchen)
FOMO România
După ridicarea restricțiilor, am început să călătoresc intensiv în țară, cu diferite proiecte la care lucrez în prezent. În periplul prin țară, m-am bucurat să văd în meniul restaurantelor delicatese locale, unele chiar reinterpretate: prazul oltenesc și hribii bucovineni și-au făcut loc în meniurile locale.
Ce-i drept, mai mult hribii în Bucovina - nu cred că este restaurant în zonă fără măcar o mențiune despre o mâncare de hribi. Despre România delicioasă, am povestit pe larg în confesiunile unei roșcate iubitoare de delicatesuri.
Evenimente culinaro-diverse de prin țară:
Urbea Food Fest Piatra Neamț (20-21 august), cu degustări de vin, cină la patru mâini Oana Coantă & Alex Petricean, atelier de ciocolată și nuttela și multe altele, inclusiv program pentru copii
La cules de prune în Ferma Solacolu (20 august), un eveniment în deosebi pentru familii, de unde vă puteți lua propriile prune culese din pomi.
VinSTORIA.Experiențe culturale cu arheologie, istorie și vin (20 august), zona Capidava, unde evenimentul își propune să conecteze și să prezinte publicului vizitator la două dintre bogățiile permanente ale Dobrogei, respectiv vinul și istoria, cu vizite ghidate în cetate, prezentări și degustări de vinuri și produse locale, prezentări de carte tematică, expoziție de artă, expoziție de hărți medievale ale Mării Negre, ateliere de creație și proiecție de film istoric.
Festivalul Comunității de Permacultură din România (25-28 august) are loc la prima fermă regenerativă din România, Sol și Suflet, în localitatea Vlădeni, jud. Dâmbovița.
Sâmbăta Sticlelor Deschise în Dealu Mare (27 august), unde ne așteaptă la degustare cramele Apogeum, Budureasca, Domeniul Aristiței, Domeniile Franco-Române, Gramofon Wine și Lacerta Winery.
Central Park Wine Festival 2022 la Cluj (26-28 august), cu degustări de vin, live cooking, târg de produse vintage și multe altele.
Teatru la Crama Vinarte Castel Bolovanu, mai exact spectacolul „Ce avem noi aici” - Marius Manole, Carmen Tănase, Maria Obretin (3 septembrie)
seria de evenimente de la Casa Timiș - Desfăț şi răsfăț cu must proaspăt, barbeque şi voie bună (încep din 4 septembrie)
Meet the masters
În octombrie, au loc la București două evenimente mari cu și despre specialiști & profesioniști:
Salonul Gastronomic REVINO (8-9 octombrie), dedicat celor care apreciază gastronomia, unde expozanții vor prezenta specialități premium pentru publicul larg și specializat, produse locale și internaționale, în special brânzeturi, specialități din carne, vinuri, bere artizanală și alte delicatese vor putea fi degustate în cele două zile ale evenimentului (București).
Competiția Internațională de Pizza (10-11 octombrie), unde sunt așteptați maeștrii pizzari care să își demonstreze abilitățile, iar cei mai buni, ajung la Campionatul Mondial de Pizza de la Parma din 2023, total altă ligă (București).
Sustenabilitate
Încep să văd în social media din ce în ce mai multe mențiuni din partea oamenilor pe care îi cunosc că folosesc Bonapp, aplicația prin care îți poți comanda alimente care urmează să expire curând. O abordare sănătoasă a fenomenului food waste.
Learning
Urmează să aibă loc un curs dedicat degustătorilor autorizați de ulei de măsline. Evenimentul este organizat de FNDA, care împreună cu ONAOO (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Olio di Oliva www.onaoo.it ), una dintre cele mai prestigioase asociații din lume, organizează la București, un unic curs pentru cei care doresc să devină degustători autorizați de ulei de măsline. Acestea vor fi susținute de doi profesori de la Universitățile din Pisa și Bari, ajutați de către doi Master Blender pentru uleiurile de măsline. Detalii aici.
Kids Friendly
Am descoperit întâmplător o activitate făcută de cei de la Asociația ProPatrimonio, unde jurnalul culinar al Mariei Cantili Golescu a fost explorat prin joc de către copii, la început de iunie. Mi se pare una dintre cele mai faine metode de a învăța câte ceva despre istorie într-un format prietenos, mai ales pentru copii. Aici găsiți toate detaliile despre organizare, poate se mai inspiră și alții. Bonus, rețetele vor fi retipărite, după îndrumarea unor foarte mulți specialiști gastronomi locali.
Artă & cultură
Probabil cel mai cunoscut simbol al suprarealismului, ceasurile care se topesc create de Salvador Dali, reprezintă omniprezența timpului și subliniază stăpânirea acestuia asupra ființelor umane. Inspirația lui Dali pentru aceste ceasuri a fost o bucată de brânză Camembert care curgea, topindu-se la soare.
Pe tine cum te inspiră brânza Camembert?
Ne (re)vedem în inbox peste două săptămâni,
Oana Vasiliu
Dragă cititorule,
Dacă ai ajuns cu lectura până aici, sper ca măcar câteva dintre recomandări să-ți fie pe plac. M-ar ajuta un feedback din partea ta, pentru că este un proiect la început de drum în care am investit multă pasiune și aș vrea să-l cresc cu idei și recomandări de la comunitate.
Dacă vrei să împărtășești o bucurie culinară, aștept un reply la acest email, un semn pe Facebook sau pe Instagram.